Google+ expr:class='"loading" + data:blog.mobileClass'>

Ahad, 24 Januari 2010

BERSEKOLAH DI SEKOLAH DATO ONN BUTTERWORTH


Sekolah Dato Onn Butterworth, Pulau Pinang

Seperti yang aku ceritakan sebelum ini, Sekolah Assumption Butterworth hanya setakat tingkatan 3 sahaja. Jadi pada tahun 1986 aku dan pelajar-pelajar lain telah dipisahkan dan dipindahkan ke beberapa sekolah yang berasingan. Asalnya aku ada memohon untuk memasuki Maktab Tentera Diraja Malaysia dan telah pun diterima tetapi atas alasan tertentu terpaksa aku tolak dan hanya meneruskan persekolahan di sekolah baru iaitu Sekolah Dato Onn Butterworth ( aku akan tulis sebagai SDOB saja lepas ni ). 

Sebenarnya bersama dengan aku ada ramai lagi bekas pelajar Sekolah Assumption Butterworth yang telah dipindahkan ke SDOB ini. Aku dah lupa berapa orang tapi boleh dikatakan hampir 50 pelajar kesemuanya. Pada hari pertama melapor diri kami semua belum ditempatkan ke mana-mana kelas lagi. Kami sekadar dikumpul beramai-ramai di dalam 2 kelas yang kosong. Pada hari yang kedua barulah kami diasingkan ke kelas yang berlainan seperti yang telah ditentukan oleh pihak pentadbiran SDOB. Dan di hari tersebut jugalah kedatangan kami terasa seperti tidak dialu-alukan oleh Penolong Pengetua sekolah iaitu Tuan Ahmad Kadir. Belum sempat masuk ke kelas lagi dan di dalam perhimpunan khas untuk pengumuman pengasingan kelas, amaran keras dan kata dua telah diberikan olehnya. Katanya kelakuan yang buruk di sekolah lama jangan cuba nak diulang di SDOB. Tambahnya lagi kesemua rekod-rekod disiplin kami dari Sekolah Assumption ada di tangannya, jadi dia akan selalu pantau keadaan disiplin kami semua.

Lokasi sekolah ini adalah di tepi jalan besar jalan lama Butterworth ke Sungai Petani / Alor Setar / Kangar. Terletak di Bagan Ajam berjarak kira-kira 5 kilometer dari Jeti PPC Butterworth. Berhampiran dengan pantai yang agak terkenal di Butterworth pada waktu dahulu iaitu Pantai Bersih. Berdekatan juga dengan kawasan perumahan rumah pangsa kerajaan negeri Taman Tun Dr. Awang dan terdapat lagi 2 sekolah yang berjiran di sini iaitu Sekolah Menengah St. Mark's Butterworth dan Sekolah Rendah Kebangsaan Bagan Ajam. Bersebelahan sekolah arah ke pantai adalah lokasi asal perkampungan pantai Bagan Ajam yang sebahagian besar rumah-rumah kampung disitu sudah tak wujud lagi digantikan dengan rumah-rumah pangsa dan dinaik taraf sebagai Taman Tun Dr. Awang tetapi lebih dikenali sebagai rumah flat Bagan Ajam sahaja. Bersebelahan sekolah pada arah utara pula adalah Kampung Bagan Lebai Tahir dan selepas itu terletak pula pengkalan tentera udara yang luas dan besar serta terpenting sekali dalam soal penjagaan keselamatan wilayah utara negara Malaysia, iaitu Pengkalan udara Tentera Udara Di Raja Malaysia ( TUDM Butterworth ). Pengkalan udara yang telah lama wujud dari zaman sebelum merdeka lagi. Dibina oleh pihak British dan dikawal oleh 'Royal Air Force' tentera udara British yang berpengkalan di Australia yang juga jajahan British tetapi mendapat lebih kuasa autonomi untuk mentadbir negara sendiri berbanding dengan Malaysia. Hanya selepas kemerdekaan dan mempunyai keupayaan untuk menjaga keselamatan ruang udara negara sendiri barulah pengkalan tentera udara ini diserahkan kepada TUDM oleh RAF Australia ( RAAF ). Sekadar nota, dahulu ada juga sebahagian kecil dikalangan anak-anak tentera RAAF ini yang belajar di sekolah Assumption Butterworth. Tidaklah ramai tetapi memang ada juga sebelum RAAF berundur keluar dari Malaysia dan sebab kenapa mereka pilih untuk bersekolah di Assumption, itu penulis tak tahulah. Berkemungkinan besar adalah kerana jarak dekat dengan pengkalan udara RAAF berbanding lokasi sekolah antarabangsa untuk mereka belajar yang terletak di bahagian pulau.

Sekolah Dato Onn ini memang besar, luas dan berlainan sekali dari sekolah lama aku. Di sini pelajarnya adalah bercampur lelaki dan perempuan. Dalam setiap tingkatan terdapat 9 kelas iaitu 3 kelas bagi setiap aliran iaitu sains, perdagangan dan sastera. Kelas yang ada pula adalah dari tingkatan 1  hingga ke tingkatan 6 atas. Bagi tingkatan 1 hingga 3 waktu persekolahan adalah pada sesi petang. Manakala tingkatan 4 hingga 6 pula di sesi pagi. Dan aku telah ditempatkan di kelas tingkatan 4 Sains 2 bersama 4 pelajar lain iaitu Nor Azman, Dharmaraja, Martin Peter dan Mahendran. ( Aku dah pernah berjumpa semula dengan Martin Peter dan Dharmaraja dalam 'reunion SDOB 87' yang pernah kami buat manakala Nor Azman tak dapat dikesan oleh sesiapa pun sejak tamat zaman persekolahan dan Mahendran pula dikhabarkan telah meninggal dunia akibat kemalangan jalanraya beberapa tahun yang lepas yang aku dah lupa pula tahunnya.. )

Rasa malu dan segan pada kali pertama nak masuk ke kelas 4 Sains 2 bila melihat jumlah pelajar perempuan lebih ramai dari yang lelaki. Tapi nasib baiklah terdapat 2 kawan aku yang tinggal berjiran dengan aku di Jalan Mohd Saad dalam kelas yang sama. Ahmad Ezan Mustafa ( Mat Ejan Spek ) dan Anas Tajuddin yang kami beri gelaran 'In Leleh' dah pun ada dalam kelas yang sama dengan aku dan mereka berdua dah bersekolah disini sejak dari tingkatan 1 lagi. Jadi melalui merekalah aku diperkenalkan kepada pelajar lain. 

Di sini terdapat juga pelajar yang dari keturunan Cina dan India walau tak sebanyak di Sekolah Assumption dan majoriti pelajar adalah dari kalangan bangsa Melayu. Dari segi komunikasi sesama pelajar SDOB ada perbezaan kalau dibanding dengan komunikasi pelajar di Sekolah Assumption yang agak muhibah tanpa mengira keturunan atau bangsa. Nampak ketara sangat di SDOB ini setiap pelajar hanya bercakap dan berkumpul dikalangan sesama bangsanya sahaja. Jadi terdapat sedikit isu perkauman dari segi komunikasi dan 'persahabatan' di kalangan pelajar tapi bukanlah isu perkauman yang bersifat negatif.

Puan Rodziah adalah merupakan guru kelas 4 Sains 2 dan pelajaran yang diajarnya adalah matematik. Orangnya cantik manis serta muda dan berwajah lembut dengan penampilan bertudung. Suaranya alahai lemah lembut dan tak pernah meninggikan suara walau pun dalam mood marah. Sekali pandang kita ingat anak dara tapi sebenarnya dah kahwin tapi masih belum ada anak. Secara kebetulan pula rumah dia dengan rumah aku adalah berdekatan kerana suaminya bekerja sebagai pegawai TNB dan mereka tinggal di perumahan kakitangan TNB di Kampung Kastam yang berjiran dengan rumah aku di Jalan Mohd Saad . Jadi secara tak langsung hubungan antara aku dengan Cikgu Rodziah di dalam kelas adalah mesra. Di SDOB ini bermulalah sebuah episod baru dalam hidup aku perkara yang tak pernah aku lakukan sebelum ini iaitu berkawan dengan pelajar perempuan kerana di Sekolah Assumption  yang aku belajar selama 9 tahun dulu semua pelajar adalah lelaki.

Di SDOB hubungan aku dengan ramai lagi kawan-kawan aku yang dari Sekolah Assumption dulu dah menjadi agak renggang. Ini adalah kerana semua kelas aliran sains telah ditambahkan 1 waktu tambahan selama 40 minit setiap hari. Waktu belajar mengikut jadual biasa bagi persekolahan sesi pagi adalah dari jam 7.30 pagi hingga jam 1.20 petang tetapi bagi kelas aliran sains pula adalah dari jam 7.30 pagi sehingga jam 2 petang setiap hari kecuali hari Jumaat sahaja kami semua akan balik pada waktu yang sama iaitu pada pukul 12 tengahari. Waktu rehat kami pun tak sama dengan kelas aliran lain. Pada sesi pagi terdapat 2 waktu giliran rehat yang bertujuan bagi mengurangkan kesesakan di kantin. Ini adalah kerana jumlah pelajar SDOB yang mempunyai 9 kelas bagi setiap tingkatan itu jumlah pelajarnya adalah cukup ramai kalau dikumpulkan serentak pada masa yang sama di kantin yang agak sederhana saja saiznya. Begitu juga dengan jadual untuk kelas Pendidikan Jasmani jika nak menggunakan kemudahan dewan. Kebiasaannya kelas aku akan digilirkan waktu rehat dan waktu kelas pendidikan jasmani sama dengan pelajar dari tingkatan 6. Bagi kelas tingkatan 4 aliran yang lain pula akan digilirkan dengan pelajar tingkatan 5. Jadi walaupun belajar dalam sekolah yang sama tapi amat payah untuk aku berjumpa dengan kawan-kawan aku yang belajar di kelas aliran Perdagangan dan Sastera.

Tak berapa lama kemudian walaupun aku bukanlah ketua kelas bagi kelas 4 Sains 2 tapi akulah pelajar yang paling berpengaruh dalam kelas. Aku pernah berkonfrantasi dengan Cikgu Bakar yang mengajar matapelajaran Bahasa Malaysia ( BM ) kerana pada tahun ini buat pertama kali dalam hidup, aku telah GAGAL dan mendapat markah 'merah' dalam peperiksaan awal tahun bagi matapelajaran Bahasa Malaysia. Katanya karangan yang aku tulis itu walaupun dari segi penulisan adalah bagus tapi karangan itu telah lari dari tajuk dan mata maksimum yang boleh diberikan hanyalah 25 sahaja. Puas aku merayu padanya supaya ditukar kepada jumlah mata yang paling minimum bagi LULUS tapi dia tetap juga dengan keputusannya. Pada peperiksaan yang berikutnya iaitu pada peperiksaan pertengahan tahun dengan matlamat untuk membuktikan bahawa tindakan Cikgu Bakar mengagalkan aku dulu adalah salah, aku berjaya mendapat keputusan A1 dan kedudukan ke 2 terbaik dalam kelas aku untuk matapelajaran Bahasa Malaysia. Tapi Cikgu Bakar pula yang cuba mengambil 'credit' dengan mengatakan bahawa keputusan GAGAL yang dia berikan pada aku dulu adalah pencetus dan pendorong kepada kejayaan aku sekarang. Pirrrrrrrrrrraaaaaaaaahhhhhh....

Cikgu Mat Isa pula mengajar kami pelajaran yang tak masuk dalam senarai peperiksaan iaitu matapelajaran Moral dan Sivik ( kemudian ditukarkan nama kepada Kewarganegaraan pula ). Cikgu Mat Isa sangatlah garang, bengis dan 'jahat mulut' kalau dia tengah marah dan tiada beza samada kepada pelajar lelaki atau perempuan. Pelajar yang dia rasakan tak memberi perhatian pada pengajarannya akan dipanggil ke depan kemudian dirotan dan kadangkala penampar pun akan diberikannya beserta dengan maki hamun yang tak sepatutnya keluar dari seorang cikgu yang mengajar matapelajaran Moral dan Sivik. Kelemahan dia adalah dia tak kenal nama sebenar kami walaupun seorang. Aku dipanggilnya 'mat marlboro' kerana aku memakai tali pinggang dan dompet duit berjenama 'Marlboro' pemberian dari abang tiri aku yang telahpun bekerja. Setiap kali dia nak memanggil aku itulah panggilannya dan untuk pelajar lain, lain pulak gelaran yang dia berikan.

Terdapat juga seorang cikgu yang menguruskan koperasi sekolah dan mengajar matapelajaran matematik tambahan. Namanya adalah Cikgu Abdullah tapi kami gelarnya 'Cikgu Lah Botak' kerana kepalanya yang botak. Setiap kali masuk kelas, 15 minit yang pertama adalah sesi penerangan tentang benda-benda atau buku-buku baru yang ada di koperasi. Kemudian dia akan menulis satu soalan di papanhitam dan kami diarahkan duduk diam dan buatkan jawapan dengan mempunyai jalan kerja. Waktu kelas bagi matapelaran Matematik Tambahan dekat nak habis masa barulah dia tulis jawapan dengan jalan kerja di papanhitam. Samada kami faham atau tak faham itu kami punya masalah dan disuruh usahakan sendiri waktu di rumah dan dia telah menjadi cikgu yang paling tak disukai kaedah pengajarannya oleh kami semua. Cikgu-cikgu lain yang aku masih ingat adalah Ustaz Osman cikgu matapelajaran Agama Islam, Puan Sharma yang mengajar English, Puan Ensun mengajar Sains Biologi, Puan Mahani mengajar Sains Kimia, Cikgu Yusof Cowboy yang mengajar pendidikan jasmani yang juga merupakan guru disiplin dan ramai lagi cikgu yang aku dah lupa nama mereka. Pada waktu tingkatan 5 pula guru kelas kami adalah Puan Norizan yang mengajar matapelajaran Matematik. Puan Rodziah pula telah berpindah sekolah ke Kapar, Selangor kerana mengikut suaminya yang ditukarkan ke Loji Stesyen Janakuasa Elektrik Kapar.

Semasa bersekolah di sini setiap pelajar diwajibkan untuk menjadi ahli kepada mana-mana salah satu pasukan beruniform untuk kegiatan ko-kurikulum pada setiap hari Sabtu. Aku memilih menjadi ahli Pergerakan Pengakap dan seterusnya aku telah dilantik oleh ketua pengakap waktu itu iaitu Saudara Jabian untuk menjawat jawatan Quatermaster. Tugas aku adalah seperti seorang 'storekeeper' yang menjaga dan merekodkan segala keluar masuk barang-barang pengakap dari setor pengakap. Tugas tambahan lain yang diberikan kepada aku adalah menjadi jurulatih kepada budak-budak perempuan kumpulan Pandu Puteri iaitu cabang Pergerakan Pengakap bagi perempuan dan merancang majlis jambori perkhemahan Pengakap dan Pandu Puteri yang dianjurkan diperkarangan sekolah secara tahunan. Di SDOB aku dah tak bergiat lagi dalam kegiatan sukan kerana aku lebih sibuk dan lebih aktif dengan kegiatan kokurikulum pasukan beruniform pulak. Pada kemuncak pembabitan aku dengan Pergerakan Pengakap SDOB, aku telah berjaya menghasilkan satu inovasi kaedah perasmian program jambori perkhemahan Pengakap dan Pandu Puteri dengan menyalakan unggun api yang besar dalam kegelapan malam yang telah dimatikan lampu dengan gaya ala-ala majlis perasmian Sukan Olimpik. Apabila menyala saja unggun api tersebut, kesemua pelajar dan jemputan yang hadir telah memberikan tepukan dan sorakan dengan amat meriah sekali. Rasa bangga yang teramat sangat kerana aku sebenarnya lebih takut lagi jika yang sebaliknya yang terjadi. Untuk menyalakan loggokan kayu unggun api tersebut aku perlu menggunakan minyak petrol. Inilah masalahnya kerana jika terlebih petrol loggokan kayu api itu bakal akan meletup dan membahayakan. Boleh saja kayu api yang meletup itu akan berterabur ke seluruh kawasan sekolah dan berkemungkinan juga satu bencana kebakaran boleh terjadi. Jika tak cukup bahan petrol, longgokan kayu api tidak akan terbakar pula maka ini adalah satu kegagalan inovasi. Malangnya, waktu itu belum ada lagi HP pintar seperti sekarang yang boleh merakamkan peristiwa dan dikirim ke internet untuk tontonan orang ramai.

Tahun berikutnya pula pada waktu di tingkatan 5, aku telah mendapat undi yang terbanyak mengalahkan 3 calon lain untuk dilantik menjadi ketua kelas 5 Sains 2. Tugas utama aku sebagai ketua kelas adalah merekodkan kedatangan murid dan menjaga ketenteraman kelas ketika cikgu tidak ada. Kadang-kadang cikgu yang sedang sibuk dengan tugasan yang lain dan tak dapat masuk ke kelas akan memberikan nota dan menyuruh aku menulisnya di papanhitam untuk disalin oleh semua pelajar. Untuk tugas-tugas tertentu aku akan bahagikan tugas dengan penolong aku iatu Zanariah Hassan yang mendapat undian kedua terbanyak waktu pencalonan dulu. Aku memilih untuk menguruskan kelas aku seperti seorang pengurus yang menguruskan sebuah persatuan ataupun syarikat. Jadi aku mengadakan satu mesyuarat dengan semua murid dalam kelas aku dan melalui mesyurat itu kami telah mengundi dan memilih satu kumpulan Ahli Jawantankuasa Kelas ( AJK ) yang aku bahagi-bahagikan kuasa dan bidang tugas yang berlainan untuk setiap ahli AJK. Setiap AJK itu pula diberikan kebebasan untuk memilih seberapa ramai ahli pasukan yang akan membantu tugasnya. Seorang AJK ditugaskan menjaga soal kebersihan kelas dan membuat program pengindahan kelas. Seorang AJK ditugaskan untuk mengetuai bahagian penyertaan pertandingan untuk setiap pertandingan atau program yang dianjurkan oleh pihak sekolah. Seorang AJK mengetuai bahagian perancangan majlis keraian serta pemberian hadiah dan seorang AJK lagi akan mengetuai bahagian kegiatan luar kelas dan yang terakhir adalah seorang Bendahari yang ditugaskan untuk membuat kutipan duit tabung kelas pada kadar 20 sen setiap pelajar pada setiap minggu dengan merekodkan setiap keluar masuk duit tabung di dalam sebuah buku akaun. Aku sendiri memilih untuk mengetuai bahagian kebajikan pelajar kelas aku. Setiap AJK yang memerlukan duit untuk programnya perlulah membuat permohonan duit tabung kelas kepada bendahari dan perlu mendapatkan kelulusan dari aku terlebih dahulu. Pada hujung tahun 1987 kami mempunyai jumlah hampir RM 300 dalam tabung kelas untuk menganjurkan majlis perpisahan akhir tahun dan juga pemberian hadiah kenangan kepada beberapa orang cikgu yang kami pilih selain dari guru kelas kami iaitu Puan Norizan. Oleh kerana kami mempunyai duit tabung yang agak banyak aku memberikan kemudahan kepada setiap pelajar kelas aku untuk membuat pinjaman jika memerlukan duit untuk membeli buku atau peralatan sekolah yang lain dari koperasi sekolah dengan tempoh pembayaran balik selama 3 kali. 

Pada waktu itu sekolah SDOB ini baru saja mempunyai kemudahan asrama desa untuk pelajar-pelajar yang tinggal jauh dari sekolah ataupun untuk pelajar yang mempunyai masalah kewangan yang berasal dari keluarga yang berpendapatan rendah. Terdapat 2 blok iaitu blok asrama bagi pelajar lelaki dan asrama bagi pelajar perempuan yang diasingkan. Terdapat makmal biologi, makmal kimia, perpustakaan, bilik lukisan, pusat pelajar, pusat kaunseling, dewan tertutup, gelangang badminton dan sepaktakraw, gelangang bolakeranjang, padang bolasepak, sangkar burung yang besar projek mini zoo sekolah dan juga 'sick bay' iaitu bilik khas untuk pelajar mendapat rawatan sakit ringan di sekolah.

Setiap dinding bangunan sekolah akan dilukiskan dengan lukisan 'mural' oleh pelajar jurusan Seni Lukisan yang dikendalikan oleh cikgu Rama. Sehinggalah pada satu hari maka terjadilah satu peristiwa yang aku masih ingat lagi sampai ke hari ini. Pada satu hari sabtu iaitu pada hari kegiatan kokurikulum, sedang aku duduk berehat di bangku bawah pokok berdekatan kantin sekolah lepas mengajar budak pandu puteri berkawad, tiba-tiba salah seorang pelajar perempuan yang sedang melukis di dinding kantin tersebut menjerit jerit dan berguling guling di atas tanah. Pada mulanya hanya dia seorang saja kemudiannya bertambah lagi 2 -3 orang pelajar perempuan lain yang turut menjerit dan berguling di atas tanah. Rupa-rupanya inilah yang dinamakan sebagai 'Histeria'. Histeria ini boleh terjadi secara tiba-tiba dan boleh pula berjangkit kepada pelajar yang lain tapi biasanya kepada pelajar perempuan sahaja. Pada waktu mereka menjadi histeria tenaga mereka menjadi sangat kuat seperti tenaga 4 orang di dalam satu badan, menjerit-jerit dan berguling-guling di atas lantai atau tanah. Untuk mendiamkan seorang pelajar yang sedang mengalami histeria perlukan 4 orang pelajar lain untuk memegangnya. Apa yang aku fikirkan dan dapat merumuskan tentang kejadian histeria ini, ia adalah kemuncak emosi kepada keadaan stress dan tekanan secara mental atau spiritual yang di alami oleh seseorang terutamanya yang kurang bergaul dengan orang lain, suka bersendirian dan kurang keyakinan diri. Setiap masalah yang dihadapinya tidak akan diceritakan pada sesiapa pun, mudah hilang fokus / tumpuan dan fikiran yang sering melayang. Sukar aku nak jelaskan dengan ayat yang sesuai tapi apa yang aku faham, hati dan otak mereka akan saling bertelingkah. Sebelum membuat apa-apa, otak atau fikiran mereka akan ada satu pendapat tetapi hati mereka pula akan ada pendapat yang lain yang tak sama pula. Satu badan tapi fikiran ( otak ) dan perasaan ( hati ) yang tak bersatu pendapat. Nampak seperti mereka berdiam diri tak membuat apa-apa tetapi sebenarnya ada konflik dalaman yang sangat aktif seperti ada pertandingan perbahasan di dalam diri mereka. Sekejap dia jadi pihak pencadang dan kemudiannya dia juga yang akan jadi pihak pembangkang. Cadang, bangkang, cadang, bangkang secara berterusan dan bersendirian tanpa ada keputusan. Inilah punca utama, konflik dalaman yang berpunca daripada kurangnya keyakinan diri kurangnya kekuatan dalaman. Tapi agak mengecewakan, pelajar yang sering terkena histeria ini adalah merupakan pelajar perempuan dari keturunan Melayu. Jarang sangat kita dengar terjadi histeria di kalangan lelaki dan bangsa lain selain dari Melayu. Nak kata tak pernah jadi tidak juga sebab perkataan 'histeria' itu sendiri bukanlah berasal dari perkataan Melayu tetapi perkataan 'amok' yang digunapakai oleh bahasa dan bangsa lain itu barulah yang berasal dari isitlah Melayu. Amok juga adalah satu jenis kejadian yang sama bentuknya dengan histeria tetapi kebiasannya hanya terjadi kepada orang lelaki. Berpunca dari konflik dalaman diri pelaku amok tersebut. Kemuncak kepada konflik itulah yang akan mendorong mereka melakukan amok dengan tanpa disedari. Pendek kata, 'histeria' biasa terjadi kepada perempuan Melayu manakala 'amok' pula terjadi kepada lelaki Melayu. Sebab dan kenapa itu tak dapatlah penulis jelaskan.

Selain kejadian histeria tadi, di SDOB juga terdapat beberapa kejadian mistik dan 'paranormal' lain yang biasa terjadi di asrama pelajar dengan cerita cerita yang diperturun kepada pelajar 'freshie' oleh pelajar 'senior' yang pernah menetap di asrama. Dan salah satu cerita yang terkenal adalah cerita dari pelajar yang tinggal di asrama yang pernah berjumpa dengan bayangan seorang bekas pelajar perempuan yang bernama 'Intan' yang pernah bersekolah di sini tetapi telah meninggal dunia digilis keretapi di Permatang Tinggi pada penghujung tahun 1986 dipercayai membunuh diri bersama kekasihnya dengan tidur di atas landasan keretapi kerana dikatakan kecewa percintaan mereka yang dihalang oleh keluarga. 

Keseluruhannya sekolah SDOB ini tidaklah banyak memberikan kenangan kepada aku kerana aku hanya belajar disini selama 2 tahun sahaja. SDOB lebih menumpukan pada kecermelangan akedemik dan kokurikulum tetapi tidak banyak pencapaian dalam bidang sukan kecuali bolasepak. Oleh kerana mempunyai jumlah pelajar yang ramai, sedikit demi sedikit kawasan lapang yang ada dibangunkan dengan bangunan baru sehingga sekolah ini menjadi padat dengan bangunan dan sehingga terpaksa menggunakan padang sekolah menengah St. Mark's untuk penganjuran hari sukan sekolah.

Tahun 1987 adalah tahun aku menduduki peperiksaan Sijil Pelajaran Malaysia ( SPM ) dan juga tahun terakhir aku bersekolah di sini. Setelah tamat peperiksaan dan setelah mendapat keputusan peperiksaan SPM yang agak baik juga aku telah ditawarkan untuk menyambung pelajaran ke tingkatan 6 di sini. Tapi setelah memikir panjang aku telah mengambil keputusan untuk tidak sambung belajar lagi dan aku bercadang hendak mencari pekerjaan dan hanya akan menyambung belajar secara jarak jauh atau secara belajar sambil bekerja sahaja. Jadi tamatlah sudah sejarah singkatku di sekolah ini. Walaupun singkat sekadar 2 tahun sahaja tapi segala kenangan manis dan ada juga yang pahit semasa aku belajar di sini tetap aku tak lupakan. Setelah aku tidak lagi bersekolah disini, sekolah SDOB ini telah dipilih oleh kerajaan untuk menjadi salah satu sekolah perintis dalam Program Sekolah Bestari dan namanya juga telah ditukar menjadi Sekolah Menengah Kebangsaan Dato Onn Butterworth 
( SMKDOB ). Bekas Pelajar Sains 2 Kelas 1986-87 Di Perjumpaan Aidilfitri Pada 19/7/2015

Terkini..

Kepada bekas pelajar SDO Butterworth tahun SPM 1987 anda boleh bergabung dengan kami di Facebook kumpulan dengan mengikuti link ini : 


( Klik Ayat Biru di Bawah )
NOTA KAKI

Dengan ini maka lengkaplah sudah 'Episod Pertama' ceritaku mengenai apa yang aku ungkapkan sebagai kisah 11 tahunku yang penuh kenangan. Iaitu himpunan cerita, peristiwa, sejarah dan nostalgia yang bersangkutan dengan zaman persekolahanku yang merangkumi jarak waktu selama 11 tahun bermula dari 1977 hingga 1987. Dari darjah 1 hingga ke tingkatan 5 dan dari budak hingga meningkat remaja. 

6 tahun di Sekolah Rendah Assumption Butterworth
3 tahun di Sekolah Menengah Assumption Butterworth
2 tahun di Sekolah Dato Onn Butterworth

Pada entri-entri yang seterusnya adalah merupakan 'Episod Kedua' iaitu himpunan cerita yang tercetus setelah tamat zaman persekolahanku merangkumi dari waktu aku masih remaja sehingga meningkat dewasa. Pada setiap entri akan terselit satu-dua peristiwa serta nostalgia zaman 90'an yang aku olah dan tuliskan disini daripada pandangan dan pengalaman yang aku sendiri melaluinya.

Dewasa pada umur dan dewasa juga dengan pengalaman hidup.

...TAMAT...

11 ulasan:

 1. nampaknya awk junior saya 2 thn...anybody Form 5 tahun 1985..pls get in touch...azhar ahmad.. azimbo2@yahoo.com

  BalasPadam
 2. bagaimana ingin mendapatkan asrama dia smkdob ?

  BalasPadam
 3. Najmi Azra,

  Sewaktu saya masih bersekolah disini, status sekolah ini hanyalah sekolah menengah biasa dan asramanya pula adalah berstatus asrama desa iaitu diperuntukan kepada pelajar yang tinggal jauh dari sekolah. Tetapi sekarang sekolah ini telah bertukar status menjadi sekolah bistari dan kemasukkan pelajar adalah mengikut merit dan memerlukan keputusan 5A dalam peperiksaan UPSR. Dibawah ini saya sertakan link laman web SMKDOB yang di dalamnya terdapat alamat dan nombor telefon pihak sekolah. Moga segala kemuskilan anda dapat dijawap secara online ataupun secara panggilan telefon. Dan terima kasih kerana sudi membaca blog ini.

  http://smkdob.edu.my/

  BalasPadam
 4. My senior... awat tak habaq hang ada blog?!...

  BalasPadam
 5. Terimakasih saudara nizam..kalau tuan tak cerita balik suasana sdob pada zaman tu saya pun dah tak ingat balik..saya 5sc1 1987..Sebenarnya saya kurang peristiwa menarik semasa di sdob..kelas sc1 ni byk tumpu pelajaran saja...

  BalasPadam
 6. SMK DOB dah banyak berubah dah.. terlalu banyak.. mungkin kalau saudara pegi singgah skolah, tak percaya ini kah SMKDOB yagn saudara pernah belajar dulu.. sedangkan saya yang belajar 5 tahun di skolah ini, lepas 5 tahun saya kembali ke skolah ini, mmg terasa perubahanya..
  skrg setiap tingakatan 7 kelas sahaja.. blok ada dr A-H.. then dua bangunan asrama, dewan makan asrama, dewan an-najah, dataran kristal(tapak perhimpunan) dll.. singgah la nnt di smkdob

  BalasPadam
  Balasan
  1. Terima kasih atas info terkini yang diberikan...

   Padam
 7. Aku amat terharu bila baca cerita pasai pengakap kat sekolah kita ...kenangan yg tak boleh aku lupa sampai mati...terima kasih lah sahabat aku yg menulis

  BalasPadam
 8. Hi, I was at Assumption between 72 to 76. Muthu.

  BalasPadam
 9. Saya kelas sastera 2. Saya kenal Dharmaraja Dan Mahendran.

  BalasPadam

PERINGATAN :-

PEMBACA yang mahu menulis di ruang komen PERLU MENULIS nama ID atau menulis 'NAMA SAMARAN'. Sebarang ulasan dan pertanyaan dari 'TANPA NAMA' akan dihapuskan. Penggunaan bahasa perlulah yang penuh DAN berhemah. Penulisan dengan gaya BAHASA SMS yang tidak difahami AKAN DIHAPUSKAN

KLIK FOTO UNTUK MAKLUMAT PERKHIDMATAN KAMI

KLIK FOTO UNTUK MAKLUMAT PERKHIDMATAN KAMI
UNTUK MENDAPATKAN KETERANGAN LANJUT MENGENAI PERKHIDMATAN UKUR TANAH YANG KAMI SEDIAKAN BERSERTA DENGAN ANGGARAN HARGA KOS BAGI SETIAP KERJA UKUR TANAH YANG KAMI LAKUKAN, KLIK LINK FOTO DI ATAS UNTUK DAPATKANNYA DI HALAMAN YANG TELAH KAMI SEDIAKAN UNTUK ANDA SENDIRI MEMBACA DAN MEMBUAT PENGIRAAN ANGGARAN KASAR BAGI KERJA UKUR TANAH YANG ANDA PERLUKAN
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...