Google+ expr:class='"loading" + data:blog.mobileClass'>

Rabu, 19 Oktober 2016

TERIMA KASIH ATAS KEPERCAYAAN DAN KEYAKINAN ANDA TERHADAP KAMI

بِسْـــــــــمِ ﷲِالرَّحْمَنِ الرَّحِيم 7 TAHUN USIA 'JURUKUR TANAH BAGANBEACHBOY'
( 2009 - 2016 )

Atas sokongan anda semua para pembaca, para penggemar & pengikut dan juga bekas-bekas pelanggan kepada perkhidmatan ukur tanah secara ONLINE yang kami sediakan melalui tapak blog ini maka bulan depan akan bertambahlah usia kami setahun lagi berganjak kepada angka 7 tahun. Iya sudah 7 tahun kami berada disini sejak dari November 2009.

Dengan berbekalkan pengalaman berkarier sebagai seorang Jurukur Tanah selama 26 tahun serta ditambah pula dengan 7 tahun lagi berpengalaman mengendalikan tapak web ini dengan memberikan sedikit sebanyak tunjuk ajar, tips, garis panduan, perkongsian pengalaman serta ilmu dalam bidang ukur tanah ini kepada para pelajar, para jurukur tanah yang baru memulakan kerjaya dan juga kepada tuan-tuan tanah yang mencari informasi melalui internet. 

Selain perkongsian ilmu dan pengalaman dalam bidang ukur tanah, penulis juga menyediakan perkhidmatan ukur tanah untuk pemilik tanah persendirian secara ONLINE, benar-benar letih sebenarnya mengendalikan blog ini. Terasa letih lebih-lebih lagi apabila perlu menjawap pertanyaan yang ditanyakan berulang kali banyaknya tetapi sebenarnya penulis amat berpuas hati dengan apa yang telah penulis capai sejak 7 tahun ini. Pencapaian yang tak seberapa yang tak menjadikan hidup penulis menjadi kaya raya pun tapi yang membuatkan penulis berasa amat berpuas hati adalah kerana ia menepati falsafah dan matlamat asal tujuan blog ini diwujudkan 7 tahun dahulu iaitu 

"SHARING IS CARING"

"Statistik dari Blogger.com dibawah adalah bukti bahawa terdapat ilmu yang penulis muatkan disini telah pun pernah dibaca sebanyak 400 ribu kali 'page view' oleh pencari maklumat dari seluruh dunia" ( updated : 13/07/2017 )( klik imej untuk besarkan saiznya ) 

SEJARAH KEWUJUDAN BLOG PADA 2009

Pada waktu medium berblog mula-mula mendapat perhatian ramai dimana sebelumnya perniagaan berasaskan 'dotcom' meledak ke seluruh dunia, penulis sendiri tidak menjangka bahawa penulis mampu mempraktikkan satu idea yang mana idea itu bukan saja orang lain tetapi penulis sendiri merasakan bahawa tidak masuk akal kerana tidak praktikal untuk 'dijual' di internet secara perniagaan ONLINE.

Para pemimpin kerajaan demi untuk mengelak daripada bertanggungjawap terhadap kebajikan rakyat yang semakin dihimpit dengan pelbagai masalah kehidupan masakini dengan mudahnya mereka mengatakan jika rakyat hilang pekerjaan atau mahu menambah pendapatan, berniagalah secara ONLINE. Kononnya inilah cara berniaga yang paling mudah dengan modal kecil tapi boleh mendapat untung yang besar.
( Penulis pun tak tahu samada nak gelak atau marah kepada pemimpin2 berotak udang begini ) 

Tak semudah itu sebenarnya dan perlukan masa serta usaha berterusan yang perlu pula disokong dengan sifat sabar yang tinggi. Sekadar mempunyai idea besar sahaja tidak bermakna. Idea itu perlu pula dibuat kajian dari segi pasaran dan keberkesanan kemudian samada perlu dijenamakan supaya dikenali ramai atau melalui cara lain memperkenalkannya. Hanya selepas itu barulah idea besar itu boleh dipasarkan dan dijadikan sebagai sebuah perniagaan ONLINE.

Inilah pengalaman yang penulis alami selama 7 tahun terlibat dalam dunia ONLINE ini walaupun pada asalnya bukan ini idea asal penulis. Pada waktu itu kira-kira 15-16 tahun yang lepas diwaktu hendak masuk kedunia internet masih perlukan sambungan modem menggunakan wayar telefon dari Telekom Malaysia. Idea asal penulis adalah berasaskan bidang carian maklumat setempat, carian maklumat kandungan tempatan berasaskan 'dotnet'. Tetapi atas faktor tiada modal permulaan serta tiada kepakaran IT dalam bidang pengaturcaraan dan membina website maka penulis simpan saja idea besar penulis itu dan menumpukan masa pada kerjaya sebagai jurukur tanah serta belajar selok belok ilmu komputer. Tetapi apabila selepas itu muncul banyak website yang mempunyai idea hampir sama dengan penulis seperti 'mudah' & 'cari' maka penulis kuburkan terus idea asal itu. Inilah yang penulis katakan, jika sekadar mempunyai idea yang besar sahaja tidak bermakna.

Media sosial mula menjadi kegilaaan warga internet bermula dengan aplikasi sembang ICRC, IMRC, wap dan kemuncaknya adalah dengan wujudnya Facebook. Di serata dunia terjadi ledakan internet. Kemudian apabila wujud pula tapak-tapak weblog secara percuma seperti 'wordpress' serta 'blogger' sekitar 9-10 tahun yang lepas, kegilaan ramai untuk berblog sangatlah menjadi-jadi. Boleh dikatakan 6 dari 10 orang yang mempunyai akses internet akan membuka akaun blog pada waktu itu walaupun pengisiannya boleh dikatakan hanyalah sekadar syok sendiri sahaja. Tanpa segan malu dan tanpa mempunyai sebarang tujuan mereka menulis 'entah apa2' ibarat mengisi dairi harian saja. Tetapi pada waktu itu medium-medium ini tidak digunakan untuk menjalankan aktiviti perniagaan sebaliknya lebih kepada tempat bersembang mencari kenalan baru serta menjadi tempat mencurah perasaan. 

Tak terkecuali diri penulis sendiri yang sememangnya gila kepada internet pada waktu itu turut mempunyai akaun Facebook seawal 2006 lagi dan kemudian akaun blogger pada 2008 tetapi bukanlah bermula dengan blog ini. Blog ini adalah blog kedua yang penulis hasilkan tetapi mempunyai matlamat khusus bukan seperti blog pertama yang boleh dikatakan sekadar 'blog untuk syok sendiri sahaja'.

IDEA BESAR PERLUKAN USAHA YANG BESAR

Bermula pada tahun 2009, penulis telah memikirkan cara untuk mengembangkan idea bermula dengan pembentukan jenama. Kemudian pengisian dan seterusnya mencari khalayak dan pemasaran. Hanya setelah kesemua itu berhasil penulis lakukan secara berterusan dengan kesabaran barulah penulis mula berani untuk memasarkan khidmat ukur tanah ONLINE ini secara sambilan. Isnin hingga Sabtu penulis bekerja makan gaji. Manakala pada hari minggu serta cuti am barulah penulis terima kerja yang kecil-kecil dan dekat-dekat secara sambilan. Selepas setahun kemudian apabila jenama 'Jurukur Tanah BaganBeachBoy' ini mula menjadi rujukan ramai untuk khidmat ukur tanah barulah penulis memberanikan diri dan bertekad untuk menjadikannya sebagai mata pencarian utama penulis dengan mengambil keputusan berhenti kerja yang walaupun bergaji bulanan agak lumayan. 

Penulis tidak terikat lagi dengan budaya kerja 8-5 seminggu 6 hari. Tetapi bukan kesemua kerja yang ditawarkan oleh pelanggan diterima penulis. Masalah utama adalah masalah mendapatkan kepercayaan dan keyakinan pelanggan terhadap khidmat ukur tanah secara ONLINE ini. Maklumlah, segala urusan berkenaan kerja kesemuanya penulis lakukan secara online termasuklah pemindahan dokumen serta pembayaran. Ini penulis lakukan demi untuk mengurangkan kos perbelanjaan sekaligus dapat mengurangkan kos harga upah yang akan dikenakan kepada pelanggan. Bukan mudah bagi pelanggan untuk mempercayai apalagi mengeluarkan wang bayaran deposit dengan tanpa melihat muka penulis didepannya. Jadi pada permulaannya daripada 10 kerja yang ditawarkan paling banyak pun hanya 2 kerja saja yang penulis berjaya perolehi.

Ibarat ayam, kais pagi makan pagi, kais petang makan petang dan perlu kais setiap hari untuk makan begitulah juga dengan hidup penulis. Modal peralatan yang berharga berpuluh ribu pun susah nak dapat balik apalagi nak merasa keuntungan berniaga ukur tanah dengan secara online ini. Tetapi kesabaran tinggi dan apa yang dikatakan sebagai 'kepercayaan dan keyakinan' daripada pihak pelanggan dari masa ke semasa akhirnya tawaran kerja datang juga tak putus-putus setiap hari.

Namun tak semua kerja itu penulis terima. Dengan secara baik juga ada yang perlu penulis tolak atas beberapa faktor samada dengan memberikan rujukan kepada jurukur lain ataupun sekadar memberikan nasihat konsultansi dengan percuma sahaja kepada tuan tanah yang bertanyakan khidmat ukur tanah yang tak dibuat oleh penulis. Dari itu banyaklah juga ucapan terima kasih yang penulis terima melalui email ataupun dalam ruangan ulasan pada artikel yang penulis terbitkan disini.

Jadi inilah tujuannya artikel ini sebagai memberikan penghargaan dan ucapan terima kasih kepada pelanggan-pelanggan yang telah pun melanggan perkhidmatan ukur tanah secara online yang disediakan oleh penulis dan rakan bersekutu penulis.

TERIMA KASIH WAHAI PELANGGAN

Tanpa kepercayaan dan keyakinan daripada anda semua maka tiadalah lagi khidmat ini dapat kami teruskan kerana kami juga manusia biasa seperti anda yang perlukan 'kerja dan wang' sebagai punca pendapatan untuk menyara diri dan keluarga.

Moga dengan ini juga, jikalau persoalan mengenai 'kepercayaan dan keyakinan' akan khidmat ukur tanah secara ONLINE ini yang menjadi persoalan didalam minda bakal-bakal pelanggan, hanya satu sahaja yang penulis minta anda fikirkan. 

Jikalau terdapat sebarang kesalahan atau kecurangan yang telah pun kami lakukan kepada pelanggan-pelanggan sebelum ini, adakah dengan wujudnya kami disini selama ini semenjak dari tahun 2009 lagi sehingga kini tahun 2016 dengan masih terus aktif tanpa dikenakan sebarang tindakan undang-undang serta tanpa menerima sebarang cemuhan dan makian atau aduan daripada pelanggan baik disini atau di Facebook, tidakkah itu menunjukkan bahawa perkhidmatan yang kami tawarkan ini adalah benar-benar boleh 'dipercayai' dan 'diyakini' dan anda tidak akan mendapat sebarang kerugian jikalau anda berurusan dengan kami.

Ok lah... kita dah pun sampai dipenghujung artikel. Hanya itu sahaja untuk kali ini dan jikalau ada sebarang silap atau salah tolonglah dimaafkan.

TERIMA KASIH DAUN KELADI

"KALAU ADA KERJA UKUR TANAH JANGAN LUPA HUBUNGI KAMI"

untuk hubungi kami sila klik link dibawah

"Jurukur Tanah BaganBeachBoy"

3 ulasan:

 1. Tahniah buat tuan Nick atas kejayaan mewujudkan blog ini dan menyebarluaskan ilmu tanah di kalangan masyarakat.

  Semoga tuan terus berkongsi pengetahuan dan menjawab persoalan orang ramai tentang urusan tanah ini kerana ramai yang akan mendapat manfaatnya nanti.

  Saya sendiri selaku seorang ADO Tanah turut membaca dan menimba ilmu di blog ini. Terima kasih :-)

  BalasPadam
  Balasan
  1. Sama - sama Tuan & terima kasih juga kerana menjadi pembaca dan juga memberi komen yang sangat menggalakkan untuk saya terus berkongsi ilmu yang ada.

   Inilah matlamat saya dalam membuat amal jariah kebajikan sesama manusia semoga kita semua akan menjadi satu masyarakat yang berilmu walaupun ilmu yang dipelajari itu hanyalah sekadar setitis air di lautan...

   SHARING IS CARING

   Padam

PERINGATAN :-

PEMBACA yang mahu menulis di ruang komen PERLU MENULIS nama ID atau menulis 'NAMA SAMARAN'. Sebarang ulasan dan pertanyaan dari 'TANPA NAMA' akan dihapuskan. Penggunaan bahasa perlulah yang penuh DAN berhemah. Penulisan dengan gaya BAHASA SMS yang tidak difahami AKAN DIHAPUSKAN

KLIK FOTO UNTUK MAKLUMAT PERKHIDMATAN KAMI

KLIK FOTO UNTUK MAKLUMAT PERKHIDMATAN KAMI
UNTUK MENDAPATKAN KETERANGAN LANJUT MENGENAI PERKHIDMATAN UKUR TANAH YANG KAMI SEDIAKAN BERSERTA DENGAN ANGGARAN HARGA KOS BAGI SETIAP KERJA UKUR TANAH YANG KAMI LAKUKAN, KLIK LINK FOTO DI ATAS UNTUK DAPATKANNYA DI HALAMAN YANG TELAH KAMI SEDIAKAN UNTUK ANDA SENDIRI MEMBACA DAN MEMBUAT PENGIRAAN ANGGARAN KASAR BAGI KERJA UKUR TANAH YANG ANDA PERLUKAN
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...