Google+ expr:class='"loading" + data:blog.mobileClass'>

Isnin, 27 April 2015

MENJADI SEORANG JURUKUR TANAH BEBAS
1. Kami TIDAK BEKERJA dalam pejabat dan kami pun agak tak berapa suka buat kerja dalam pejabat. Pejabat kami adalah di bawah pokok, di tepi jalan, di kedai kopi, mana mana tempat yang redup dan kebiasaanya kereta kami adalah pejabat bergerak kami.

2. Kami TIDAK BEKERJA 9am - 5.30am atau 8am - 5am. Menjadi amalan turun menurun yang diperturunkan oleh senior-senior kami kepada kami ketika masih junior, memulakan kerja seawal matahari terbit dan berhenti kerja pada waktu matahari dah panas terik kerana panas matahari akan memberi kesan tidak baik kepada peralatan dan hasil kerja kami.

3. Kami TIDAK BEKERJA dengan tangan memegang pen, mouse dan keyboard komputer di dalam ruang yang berhawa dingin.


4. Kami BEKERJA di dalam semak, di dalam hutan, di atas bukit-bukit, di tepi di tengah dan kadang kadang di bawah jalan, di atas dan di bawah jambatan, di luar di dalam dan di atas bangunan, tepi parit tepi kolam tepi sungai dan tepi laut. Di mana saja kerana kamilah orang pertama yang akan memulakan kerja dalam semua projek pembinaan dan projek pembangunan.

5. Kami BEKERJA seawal 7 pagi dan berhenti tatkala matahari dah panas terik pada jam 2 - 3 petang. Tapi itu cuma kerja luar. Berhenti kerja di luar kami balik dan berehat kemudian buat kerja pejabat pulak. Memproses data komputer dan melukis pelan dah menjadi bidang tugas-tugas pejabat kami selain daripada mencari informasi pelan lot tanah yang akan di ukur dan pergi membeli pelan tanah terkini di pejabat Jabatan Ukur dan Pemetaan Malaysia ( JUPEM ) cawangan negeri atau secara online.

6. Kami BEKERJA dengan alat canggih yang perlu digunakan dengan kedua 2 tangan kami. Selain itu kami perlu juga membawa kalkulator untuk mengira, walkie talkie untuk bercakap, buku untuk catatan rekod, tali tape untuk mengukur dan pelan untuk rujukan. Seluar yang banyak poket menjadi pilihan kami kerana boleh membawa macam macam barang kecil di samping beg galas untuk barang yang lebih besar.

7. Kenderaan yang lalu lalang tak putus putus, bunyi bunyi bising dari mesin atau kenderaan, tanah yang tidak rata berbukit atau lembik bertakung air serta persekitaran tempat kerja yang serba kotor dan tak selamat adalah cabaran kerja kami selain dari semak atau hutan yang terpaksa ditebas, dirintis dan dilapangkan dengan hanya menggunakan parang. 

8. Di maki hamun, di halau dengan parang dan dilaporkan kepada pihak polis telah menjadi sebahagian daripada pengalaman yang perlu kami terima daripada mereka-mereka yang tidak suka dengan apa yang dikerjakan oleh kami. Terutamanya apabila kami menandakan lokasi batu sempadan lot tanah orang yang mengupah kami tapi tidak disukai atau tidak dipersetujui oleh tuan tanah jiran sebelah.

9. Kami mohon maaf kerana menjadi kebiasaanya kami tak dapat menjawap panggilan telefon semasa sedang membuat kerja. Bunyi yang bising sampai tak sedar ada panggilan masuk, tangan yang dah penuh memegang bermacam macam peralatan ataupun tangan yang berlumur dengan kekotoran dan kerapkali lokasi tempat kerja kami adalah kawasan yang kurang mendapat liputan telefon dan kadang kadang tak ada liputan langsung seperti ketika membuat kerja di projek bangunan tinggi. Itu semua adalah alasan kami kenapa panggilan telefon anda tidak dijawap ketika kami sedang membuat kerja.

10. Sistem satelit GPS, GPRS dan GIS sangat sangat membantu kami agar tidak tersesat atau tersalah mengukur tanah orang lain. Kalau dulu dulu, berbahasa dengan sopan menjadi kaedah terbaik untuk kami bertanya dengan orang yang lalu di tepi jalan, di dalam kedai makan atau bertanya pada orang orang tempatan, bertanya dimanakah lokasi kami berada sekarang atau bertanya jalan mana yang mesti kami pilih untuk ke lokasi tempat kerja kami. Kerapkali juga kami bertanya dimanakah adanya batu sempadan lot tanah yang masih elok di kawasan situ atau kadang kadang tu bertanya dimanakah adanya tandas kerana kami sangat sangat perlu pergi ke tandas pada waktu itu... hehe.

11. Kepada tuan-tuan tanah yang tak suka dengan lokasi penandaan sempadan lot tanah oleh kami atau kerana kami mengukur apa-apa saja benda kekal yang ada di atas tanah anda, janganlah anda marahkan kami kerana kami juga seperti anda perlu membuat kerja demi mencari rezeki. Kalau anda marah kerana tak setuju pun marahlah pada mereka yang mengupah kami membuat kerja ukur di situ. Marahlah pada kontraktor atau syarikat yang masih lagi tak bayar duit anda atau marahlah pada mereka-mereka yang telah berjanji tapi tak ditepati dengan anda berkenaan hal tanah anda.

12. Sebagai jurukur tanah bebas kami menawarkan khidmat ukur yang lebih murah berbanding khidmat ukur oleh jurukur tanah dari syarikat Jurukur Berlesen.

13. Kadar upah minima kami iaitu RM 500 hanyalah 33% sahaja daripada kadar upah minima pihak Jurukur Berlesen iaitu sekitar RM 1500 termasuklah 20% bayaran bagi memproses data digital yang disediakan oleh JUPEM dan 6% lagi cukai GST kerajaan.

14. Kami menawarkan khidmat nasihat dan pendapat profesional dengan percuma kepada tuan-tuan tanah yang bertanya. Kebanyakan daripada kami adalah bekas pekerja syarikat Jurukur Berlesen dan syarikat pembinaan yang telah mempunyai banyak pengalaman kerja dan juga boleh bekerja sendiri tanpa perlu diberikan tunjuk ajar. 

15. Kami boleh bertolak ansur, boleh berlebih kurang atau boleh memberikan harga diskaun kepada anda jika anda betul-betul berada dalam situasi yang tak begitu baik. Demi khidmat mesra dan menghormati pelanggan kami sanggup terima sedikit pengurangan bayaran tapi janganlah pula sampai kami mendapat kerugian.

16. Alat alat yang kami gunakan untuk membuat kerja bukanlah barang barang yang berharga murah. Kalau dicampur kesemuanya, jumlahnya boleh membeli sebiji kereta. Bukan harga kereta terpakai tetapi harga kereta yang baru keluar dari kilang. Kami tak dapatnya percuma tapi kami perlu membelinya sebagai modal kerja.

17. Jikalau 'mak andam' dan 'jurufoto' majlis perkahwinan anda meminta upah beribu hanya berbekalkan alatan yang kecil-kecil dan ringkas serta mereka bekerja tanpa mengeluarkan peluh; anda dengan mudahnya bersetuju dan terus membuat bayaran upah atau deposit sebelum mereka mulakan kerja lagi. Janganlah pula anda katakan kami meletakkan harga yang mahal andaikata kami berikan sebutharga kadar upah kami bernilai 4 angka yang melebihi RM 999.90 kepada anda.

18. Kami bukanlah bos tapi kami bekerja sendiri tanpa memakan gaji bulanan. Ibarat ayam, kais pagi makan pagi, kais petang makan petang. Jikalau kami tidak keluar membuat kerja maka tiadalah rezeki untuk dibawa balik buat menyara keluarga. 

19. Hasil kerja kami adalah sama tepat dan boleh dipercayai walaupun kami hanyalah berstatus 'jurukur tanah bebas' sahaja dan bukannya Jurukur Tanah Berlesen kerana setiap jurukur tanah itu adalah terikat dengan syarat-syarat dan peraturan-peraturan ketat yang telah digariskan oleh JUPEM, Lembaga Jurukur Tanah Malaysia dan juga perlu mematuhi undang-undang Akta Kanun Tanah Negara.

20. Akhir kata kami sangat-sangat menyukai dan 'JATUH CINTA' dengan pekerjaan kami. Kami sangat berbangga menjadi seorang JURUKUR TANAH yang merupakan perintis dalam setiap projek pembangunan dan kami jugalah orang yang terakhir membuat kerja sejurus siapnya setiap projek pembangunan. Tanpa jurukur tanah, maka tak akan siap dan tak akan tepatlah apa apa projek pembangunan pun.


UNTUK MENDAPATKAN KHIDMAT KAMI, SILA KLIK DAN BUAT PERTANYAAN DI SINI..
TERIMA KASIH KEPADA PELANGGAN YANG TELAH MENDAPATKAN KHIDMAT KAMI UNTUK MENGUKUR TANAH ANDA....


Tiada ulasan:

Catat Ulasan

PERINGATAN :-

PEMBACA yang mahu menulis di ruang komen PERLU MENULIS nama ID atau menulis 'NAMA SAMARAN'. Sebarang ulasan dan pertanyaan dari 'TANPA NAMA' akan dihapuskan. Penggunaan bahasa perlulah yang penuh DAN berhemah. Penulisan dengan gaya BAHASA SMS yang tidak difahami AKAN DIHAPUSKAN

KLIK FOTO UNTUK MAKLUMAT PERKHIDMATAN KAMI

KLIK FOTO UNTUK MAKLUMAT PERKHIDMATAN KAMI
UNTUK MENDAPATKAN KETERANGAN LANJUT MENGENAI PERKHIDMATAN UKUR TANAH YANG KAMI SEDIAKAN BERSERTA DENGAN ANGGARAN HARGA KOS BAGI SETIAP KERJA UKUR TANAH YANG KAMI LAKUKAN, KLIK LINK FOTO DI ATAS UNTUK DAPATKANNYA DI HALAMAN YANG TELAH KAMI SEDIAKAN UNTUK ANDA SENDIRI MEMBACA DAN MEMBUAT PENGIRAAN ANGGARAN KASAR BAGI KERJA UKUR TANAH YANG ANDA PERLUKAN
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...